TAXUS BACCATA - venijnboom
Taxus baccata

Taxus baccata is een plant die ook in Europa thuis hoort en is ook een conifeer. Onder de coniferen neemt de TAXUS wel een bijzondere plaats in. In tuinen, en ook op begraafplaatsen, eigenlijk overal waar parken en tuinen aangelegd zijn en worden, wordt de Taxus baccata gebruikt als haag en solitaire plant. Bij voorname huizen en kastelen, vooral bekend uit Engeland, maar ook op het vaste land van Europa worden honderden jaren oude Taxus baccata planten en hagen aangetroffen. Vroeger maakte men van Taxus hout bogen, vanwege het bijzonder taaie hout en gif voor de pijlpunten, die ook uit bestanddelen van Taxus werd bereid. Tegenwoordig wordt uit de Taxus baccata "taxol" gewonnen, wat gebruikt wordt bij de bestrijding van sommige soorten van kanker.

Taxus is giftig, het loof en de bessen en moet beslist niet worden gebruikt als omheining van een wei, waarin paarden of andere dieren lopen. Men moet er voor zorgen dat dieren er niet bij kunnen, ze zijn niet wijzer en eten er gewoon van en gaan dood, dus moeten wij er verstandig mee omgaan.

Taxus is tweehuizig. Er zijn mannelijke en vrouwelijke bomen. De mannelijke bomen dragen beschubde kegels. Vrouwelijke bomen dragen felrode bessen. De rode zaadmantel is niet giftig. Het zaad daarin is echter buitengewoon giftig.

Taxus baccata, maar ook Taxus media Hicksii en de vele andere soorten laten zich goed snoeien en vormen en is daarom in het bijzonder geliefd als haag of een in figuur geknipt beeldhouwwerk.

De "Fastigiata" vormen (foto hier naast), moet men niet snoeien en niet gebruiken voor hagen, maar solitair.

Er zijn nogal wat cultuurvariëteiten van Taxus of venijnboom (Taxus baccata) o.a. met een

opgaande groeiwijze: Taxus baccata 'Fastigiata', Taxus baccata 'Fastigiata Aureomarginata', 'Fastigiata Robusta', 'Raket', 'Standishii' en met,

gespreide takken: Taxus baccata 'Dovastonii', 'Dovastonii Aurea', 'Overeynderi', 'Summergold' en met

korte naalden: Taxus baccata 'Adpressa', 'Adpressa Stricta' en met

gekleurde naalden: Taxus baccata 'Semperaurea', 'Washingtonii'.

Er zijn nog andere soorten Taxus, die geschikt zijn voor de tuin, zoals Taxus cuspidata (Japanse Taxus) , Taxus cuspidata 'Nana', Taxus cuspidata 'Rustique', Taxus media, Taxus media 'Hicksii', op de foto hiernaast en Taxus media 'Hillii'.

TAXUS BACCATA 80-100 CM
Taxus baccata_tak
Taxus baccata Fastigiata_zaailing
Taxus media Hicksii
Taxus media Hicksii_bes
Totaal overzicht
Home
Vorige pagina