Buxus planten

Buxus kuipplant

De meeste planten kunnen in een kuip/container geplaatst worden, maar er is wel extra zorg voor nodig wat watergift en bemesting betreft. Ze hebben in tegenstelling met een plant in de volle grond natuurlijk een kleine hoeveelheid grond waar de wortels in staan de daar moet voldoende vocht en voeding aanwezig zijn.

In de winter hebben veel kuipplanten een vorstvrij plaats nodig. Als de nachtvorsten meer zijn kunnen ze weer buiten. De buxus is goed geschikt als kuipplant en wordt dan ook regelmatig als kuipplant gezien. Hoewel de buxus een winterharde plant is, kunnen wel de wortels in de pot of kuip wel degelijk bevriezen. Dat komt omdat de plant in een kuip de koude niet door kan geven aan de grond. Vriest het meer dan een paar graden zet ze dan op een vorstvrij weg. In de winter moet de grond in de kuip maar net vochtig zijn.

‘s Zomers is het extra opletten met water geven. Hoe warmer het weer des te meer water zal er gegeven moeten worden, liefst vaker per dag een beetje dan alles in één keer. Een keer per dag water geven met warme dagen moet op zijn minst gebeuren. Ook al heeft het geregend moet u nog goed opletten, omdat de buxus er vaak voor dat de potgrond niet erg vochtig wordt vanwege het feit dat de plant een dichte groeiwijze heeft, waardoor het regenwater niet op de pot komt. Goed opletten dus en controleren of de potgrond wel voldoende vochtig is ook al heeft het geregend. Regelmatig controleren, want ook teveel water is niet goed voor buxus. Let er op dat er gaten onder in de pot zitten voor een goede afwatering. Neem een goede potgrond en voeg wat kalk toe. Er zijn tegenwoordig ook meststoffen, welke eenmalig per seizoen in de potgrond gedaan kunnen worden. Hier heeft de buxus een hele zomer genoeg aan. Langzaam werkende (eigenlijk gereguleerd vrijkomende) meststoffen als Pokon multicote en Osmocote kunt u hiervoor gebruiken. Deze wordt in de potgrond gestopt en langzaam en afhankelijk van de temperatuur worden de meststoffen vrijgegeven. Toch is het goed om vaak met een vloeibare meststof bij te mesten en b.v. de Osmocote als basisbemesting te gebruiken.

Als de kleur plant niet goed is komt dat meestal door gebrek aan het een of ander. Maar al is er voldoende voeding en de potkluit is niet vochtig genoeg, dan kan de plant de mineralen niet opnemen. Daar heeft hij vocht voor nodig.

Alles moet dus goed in orde zijn.

Een leuke uitdaging. Veel plezier en succes.

Home
Vorige pagina
Naar keuze menu's
Jac. H. van de Pol - NL
Gsm: +31 (0) 653 445 634
Fax:.. +31 (0) 342 470 655
E-mail: jhvdpol@solcon.nl
Buxus snoeien
Buxus ziekten & plagen
Buxus soorten
Buxus kuipplant
Buxus bemesten